Onze route, die begon in Tbilisi (Georgië) en vier maanden later eindigde in Berlijn. De zwarte lijnen zijn vliegreizen. -ontwerp Koen Verhelst-

“Here a ‘stan, there a ‘stan, everywhere a ‘stan, ‘stan.” Zo bezingt de immer vrolijke reisgids Lonely Planet het gebied waar wij onze voetstappen zullen neerzetten. In de komende zomermaanden zullen Koen en Bertus hun reis beginnen in de Kaukasus, om via Centraal Azië in Rusland terecht te komen. Dan volgen de Baltische landen en als klapper zijn ze bij de 20e verjaardag van de Wende, op 9 november 2009, in Berlijn.

Waarom in vredesnaam, wat halen jullie je op de hals, heb je niets beters te doen, Luxemburg is toch ook een mooi land? Een greep uit de reacties die Koen en Bertus de laatste tijd ontvingen. Welnu, hier volgt de uitleg.

Koen en Bertus zien het niet zitten om hun studie af te sluiten met een doortimmerde, maar gortdroge scriptie met communicatietheoriën over hoe het internet de krant zal opslokken. Daarom ontsproot vorig jaar in een badhuis in Teheran het idee om een reis langs volstrekt onbekende landen te maken. Enigszins bedwelmd in de houtgestookte sauna in Iran’s klamme hoofdstad, deden Koen en Bertus een wedstrijdje in het opnoemen van onbekende landen. Wat bleek? Veel van deze landen liggen naast elkaar en eindigden op -stan. In de saunadampen werden de eerste contouren van het idee zichtbaar.

Tekst gaat verder onder de kaart

De afgelopen maanden hebben Koen en Bertus zich ingelezen in deze blinde vlek van de wereld. Wij Nederlanders weten wel wat van Rusland, China, het Midden Oosten, Europa. Maar wat ligt daar tussenin? Het is als een oog van de orkaan, of is het juist de slurf van de wervelwind zelf, die de gehele wereld meezuigt in een duizelingwekkende vaart van ongerechtigheden?

Het zijn in ieder geval landen die allen onderdeel waren van de voormalige Sovjet Unie. Leeftijdsgenoten van Koen en Bertus groeien daar op in een periode waarin het communisme niet meer heerst. Ze zijn benieuwd hoe het hen vergaat en hoe hun toekomst er uitziet. Daar zullen Koen en Bertus over schrijven en plaatjes van schieten. Maar ook gaat het over grotere onderwerpen: politiek, geschiedenis en cultuur.

Het mooie is dat jij daarover kunt meelezen op deze website. Zo vaak als Koen en Bertus kunnen, zullen ze korte verhalen schrijven over wat hen overkomt.

Eén reactie to “De reis”

  1. toon van asseldonk said

    Bertus (en Koen),

    Een heel goede reis gewenst met veel mooie avonturen!!

    Groeten,
    Toon

Plaats een reactie